Skarv i settefiskanlegget vårt Fossum Skarv i settefiskanlegget vårt Fossum

  15.09.2018 Kl.09:31
Av Jan Johansen


Da ha det skjedd som vi alle fryktet... vi har fått besøk av skarv i Fossum. Det har jo vært mye skriving om den i avisene det siste året hvor det har vært meldt om store mengder av den ved Fåberg/Hunderfossen og ved Mjøsbrua. 

Først fikk vi melding om at det var observert skarv i Fossum... men så mente noen at det var hegre. Ser ikke bort ifra at det også kan ha vært ei hegre der. Den hadde sittet oppå en av fóringskassene. For et par dager siden var vi i Fossum for å gjøre en jobb og fikk se at det hang en død fugl i nettene som er strekt over dammen. Nettene hadde gjort jobben sin, nemlig å beskytte settefisken mot angrep fra oven. Det vi stusset over var at den var kvit på hele brystet og helt ned mellom bena. Vi mente at skarv var helt svart. Når jeg kom hjem googlet jeg stoff og bilder om denne fuglen. Jeg kunne da først lese at dette var en ungfugl men fant også stoff om at det finnes noe som heter mellomskarv. Den er litt mindre enn storskarven. Skarv er en innvandrerfugl som visstnok kommer fra Kina og har invadert hele Europa og har kommet videre nordover til Norden. Det er som de fleste vet store flokker som kommer. Den er umåtelig sulten på fisk. Mange har sett Mjøsørret med sår på ryggen etter skarvebitt i sommer. Den vil vi ikke ha hverken i Mjøsa eller i settefiskanlegget vårt.

På det øverste bilde har man skarven i kjent posisjon med vingene utstrakt, sikkert for å tørke vingene og få varme fra sola.
På neste bilde ser vi en skarv som har i seg frokosten sin. Det går visst ikke fort nok...

  

På dette bildet ser vi de to typene skarv som jeg har nevnt men denne
ser unektelig ut som en ungfugl med mor eller far?Her er stakkaren som måtte bøte med livet da den kom seg inn i settefiskanlegget...

Vis alle nyheter