Fossum SettefiskanleggI Fossum settefiskanlegg har vi to dammer og vi har et lite yngelhus hvor vi har flere kar som den nyklekkede yngelen går. I disse karene går yngelen i ett år. For å gjøre plass til nye årganger har vi dammene hvor ett-åringene settes ut hvor de kan få vokse seg store. I september blir fisken som skal settes ut tatt opp av dammen og finneklippet. Dette er en så stor jobb at det må mange til for å få jobben gjort.

Vi har ca. 20 mann som går i en turnus for å passe på gjennom hele året at yngelen har det rent og fint, at den spiser og trives. Innimellom har vi en del dødelighet. Da må all den døde yngelen plukkes ut. 

I Fossum må det hele tida holdes helt rent og fisken må fôres. Her blir det lagt ned mye jobb på dugnad for å få yngel tilbake til Brumunda eller vatna i Ringsakerfjellet.

Brumunda går i dag for å være en av Norges beste innlandselver...


Det er ganske idyllsk når man kommer inn i anlegget...

Her er bua hvor vi lagrer utstyret vi trenger...


Her er yngelrommet hvor yngelen som kommer fra klekkeriet blir satt i kar...

 
Her går dem og koser seg i et år til de går til utekaret...


Her blir yngelen fóret. Det ligger fór på automaten nederst til venstre i bildet...

Her ser dere det store utekaret...


Deretter går turen til en av dammene. Dette er fra nedre dammen. I forgrunnen ser vi en av fóringsautomatene. Nettene er
for å beskytte fisken fra fugl...

Noe denne fikk erfare... dette er vel noe av det verste vi kan få inn i anlegget... skarv!
Selvfølgelig også mink som blir obsevert av og til.


Her ser vi "Nerdammen" fra oven... her koser fisken seg med mat fra fóringsautomatene som sees på bildet og det ramler sikkert mye god mat fra trærne også i form av insekter...Idyllisk i anlegget...